24 Aug 2011 Femeia iraniană şi Poliţia Modei
 |  Category: Uncategorized  | Tags: , , , ,

Text de Mariyah Fatima

Mii de iraniene sunt săptămânal amendate sau chiar arestate din cauza îmbrăcăminţii lor inadecvate regulilor islamice. A devenit subiect de presă. Poliţia iraniană a modei irită zilnic multe iraniene, de la puştoaice, la femei în vârstă.
Curios, totuşi, că postul de televiziune naţional iranian a prezentat recent un sondaj de opinie care arată că 86% dintre iranieni sunt de acord cu acţiunile disciplinare ale poliţiei ce veghează moda pe străzile din Tehran.

Zilnic, poţi observa maşini de poliţie staţionând în preajma celor mai mari centre de cumpărături din Tehran. Îi opresc pe pedestraşi sau chiar opresc maşini, avertizând femeile să nu îşi mai arate părul prin eşarfe. Dacă femeile ripostează, atunci ele sunt arestate, dar dacă îşi aranjează eşarfele aruncate la întâmplare pe cap într-un mod satisfăcător islamic, sunt lăsate în pace .
Interesant este că femeile care încă poartă chadorul tradiţional nu sunt de acord cu poliţia modei şi susţin că Islamul oferă libertatea necesară femeii de a se îmbrăca aşa cum doreşte.

Poliţia modei a făcut ca numărul femeilor de pe străzile din Tehran să fie ziua mult mai scăzut ca altă dată. Totuşi, e de remarcat  faptul că iranienele au câştigat câteva drepturi în modă, cum ar fi culoarea eşarfelor – acum ele nu mai sunt obligate să poarte tradiţionalul negru sau albastrul închis.

Femeile evită străzile principale, circulă mai mult pe alei ferite de ochii poliţiei. De asemenea, firmele de taxi au primit atenţionări: nu au voie să transporte femei care poartă un hijab necorespunzător.
Poliţia însă îşi face datoria în republica islamică nu doar pe stradă, ci şi în magazine. Sunt verificate standurile de haine, nu de alta, însă nu este permisă comercializarea de haine strâmte sau decoltate, mantouri foarte colorate, scurte sau cu design ostentativ.

Dar nu doar femeile sunt în atenţia poliţiei, şi bărbaţii sunt luaţi la întrebaţi dacă poartă în public maiouri sau blugi foarte strâmţi. De asemenea, nici coafurile geluite nu sunt pe placul poliţiei. Nu de alta, dar Islamul nu ţine cont de sex şi cere modestie de la toată lumea: femei şi bărbaţi.
Autorităţile iraniene continua să forţeze femeile să se acopere islamic chiar dacă aceasta înseamnă o violare a principiilor democratice care garantează omului libertatea la exprimare. Hijabul este obligatoriu, de asemenea, în Afganistan şi Arabia Saudită.

Mahmoud Ahmadinejad, cunoscut pentru conservatorismul sãu, este totuşi un susţinător al reformelor în ceea ce priveşte drepturile femeilor. În 2006, el a propus ca femeile sã nu mai fie nevoite sã poarte vălul islamic. Ideea preşedintelui şochează o mare parte a populaţiei, dar este salutatã de tineret. Oficialii şi liderii religioşi au consimţit cã o asemenea lege nu poate exista. Totuşi, încurajate de suportul preşedintelui, multe tinere au început sã renunţe la hijab.

În aprilie 2007, liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Seyyed Ali Khamenei, a decis sã ia atitudine şi a cerut şefului poliţiei religioase sã intervinã în forţă. Mii de femei gãsite pe stradã fãrã vãl islamic au fost arestate şi pedepsite exemplar. La sfârşitul aceluiaşi an, reprezentantul Ayatollahului Khamenei în estul Azerbaijanului a declarat cã femeile care nu poartã hijabul, dar şi taţii şi soţii acestora, ar trebui omorâţi. În aceste condiţii, majoritatea tinerelor iraniene au ales să-şi pãstreze voalul, având grijã sã-i dea o formã cât mai în trend…

***

Alte informaţii interesante şi năucitoare poveşti din lumea arabă puteţi citi pe blogul Dincolo de Văl

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

21 Responses

 1. In loc de prezentare, o las pe Mariyah Fatima sa se prezinte singura si ii urez bun venit pe Boncafe! 🙂

  “Numele este Mariyah si mi-am creat blogul in urma cu doi ani, din dorinta de a prezenta romanilor cateva realitati din Orient, o lume de care m-am indragostit la scurt timp dupa ce m-am convertit.”

 2. 2
  Dana 

  Bun venit Mariyah.
  Am mai auzit stirea intamplator. Femeia din mine s-a revoltat peste masura. Sunt diferente culturale pe care eu nu le inteleg. Blogul tau ma ajuta sa aflu mai multe despre aceasta lume. Dar e nedrept ce li se intampla femeilor iraniene. Si una din cartile mele preferate este Citind Lolita in Teheran.

 3. 3
  Mariyah 

  Multumesc Alina pt publicare. Ai ales articolul care este conform statisticilor blogspot cel mai citit de vizitatori.:)) .
  As dori sa precizez ca articolul de mai sus nu reprezinta lumea araba, iranienii fiind persi si nu arabi insa blogul meu este despre Orient si ii include si pe ei. Mai mult, eu sunt foarte interesata de tot ce se intampla in Iran, de aceea am ales un blog despre Orient si limitat doar la lumea araba.
  As dori sa mai adaug, ca in Islam, femeia nu este constransa sa foloseasca hijabul (baticul sau esarfa care acopera parul)sau hainele lungi daca aceasta nu doreste. “Nu exista contrangere in religie”e chiar un verset din Coran dar din pacate, tari , precum Arabia Saudita si Iranul nu respecta in totalitate acest principiu islamic si doresc sa stabileasca prin asa zisa “politie a modei” un vestmant islamic in randul musulmanelor si din pacate si nu numai. Chiar si turistele sunt obligate sa se acopere cand merg in Iran si Arabia Saudita.
  Acum traiesc in Emiratele Arabe Unite, tara care ma uimeste prin toleranta sa fata de straini. In Dubai, nici nu simt ca sunt intr-un oras arab. Aici nu exista politia modei, exista intr-adevar indicatoare care atentioneaza turistii sa nu umble prea dezbracati pe strada, dar in Dubai nu odata mi s-a intamplat sa vad pe strada o femeie in pantaloni scurti si maieu iar pe langa ea sa treaca o musulmana acoperita total (chiar si cu acel voal care ii acopera fata complet, plus manusi).

 4. 4
  maya 

  Interesant..pentru noi ciudatenii..dar cred ca cei de-acolo o iau ca pe o normalitate…

 5. 5
  zup 

  Ai toata admiratia mea doamna Mariyah, va citesc cu ceea mai mare placere !

 6. 6
  Sara 

  Interesant articol , dar cred ca fiecare este liber sa se imbrace cum vrea . Daca te imbraci in abaye neagra si iti acoperi si fata , asta nu inseamna ca esti mai credincioasa decat una care poarta pantaloni . Credinta nu sta in haine .

 7. Mariyah, scuze de deranj, dar vreau sa-mi fac si eu putina reclama aici, pe blogul Oaspete 🙂
  http://alina.boncafe.ro/?p=438

 8. 8
  andres 

  Bun venit Mariyah!
  Citind ce ai scris realizam cat de putin apreciem noi ceea ce avem. Poate ca lor li se pare normal sa fie asa, dar mi-e greu sa cred ca femeile se simt libere… offf… mi-e greu sa inteleg unele traditii.

  Andres

 9. Mariyah, multumesc mult pentru participarea pe Oaspete!
  Poate mai vii pe la noi, desi esti departe… 🙂

 10. 10
  Alina R. 

  Cunosc si eu o iranianca stabilita aici in Olanda. Mi-a confirmat ca asa este in capitala Teheran chiar este obligatoriu sa iti pui batic. Ea insa este convinsa de identitatea ei religioasa si poarta batic si in Olanda. Mi-a spus ca generatia tanara din Iran a devenit tot mai rebela si isi doreste altceva. Mai cunosc 2 fete din siria la fel poarta batic si le place. E religia lor. Si eu cred ca ar trebui sa nu fie fortat nimeni, cui ii place sa poarte, cui nu NU. Si in Europa sa nu se mai gandeasca unii sa baneze baticul. Pe mine nu ma deranjeaza cu nimic musulmanele cu batic.

 11. 11
  Alina R. 

  Mariah imi place blogul tau. E foarte interesant. Aici in Olanda suntem obisnuiti cu musulmani. Am cateva buticuri cu produse orientale care le frecventez mereu. Si restaurante. Arabii chiar au o bucatarie foarte buna.Inainte am locuit in Uk si acum erau si mai multi.

 12. 12
  Sagi 

  At last, someone comes up with the “right” asnewr!

 13. 13
  dfickmucy 

  y2UJzL ouwsxgvuyptf

 14. 14
  qwdxejezjg 

  zxZpuQ , [url=http://vecfwghnboha.com/]vecfwghnboha[/url], [link=http://lndumvxnpsys.com/]lndumvxnpsys[/link], http://qdjuyfvnyxbw.com/

 15. 15
  pjwoojk 

  Iq5wdS vwvahhxtvqab

 16. 16
  ylxbqqi 

  rTBPvs , [url=http://kvwzcdtfhhhi.com/]kvwzcdtfhhhi[/url], [link=http://imcbobgeryea.com/]imcbobgeryea[/link], http://hyezqqdyhudd.com/

 1. 17
  Elektrische Zahnbuerste (via Trackback)

  … [Trackback]…

  […] Informations on that Topic: oaspetele.boncafe.ro/?p=123 […]…

 2. 18
  Cazare online (via Trackback)

  Cazare online…

  Oaspetele Boncafe » Blog Archive » Femeia iranianã ºi Poliþia Modei…

 3. 19
  carlsbad bankruptcy attorneys (via Trackback)

  … [Trackback]…

  […] Read More here: oaspetele.boncafe.ro/?p=123 […]…

 4. 20
  fitness and health articles (via Trackback)

  … [Trackback]…

  […] Read More here: oaspetele.boncafe.ro/?p=123 […]…

 5. 21
  schnell abnehmen (via Trackback)

  … [Trackback]…

  […] Read More here: oaspetele.boncafe.ro/?p=123 […]…