08 Jun 2011 Cea mai buna (si scumpa!) cafea din lume

(Text trimis de Victoria West)

Ati vazut filmul The Bucket List cu Jack Nicholson si Morgan Freeman? Este vorba de doi bolnavi de cancer care afla ca le mai ramane cate un an de viata, si pleaca intr-o calatorie in jurul lumii cu dorinta de a savura la maxim fiecare clipa care le mai ramane de trait. Unul dintre ei este magnatul Edward Cole (interpretat de Nicholson), iar celalalt este mecanicul Carter Chambers (interpretat de Freeman).

Bautura preferata a magnatului Edward Cole este cafeaua  Kopi Luwak, care are reputatia celei mai bune si mai scumpe cafele din lume. Este un sortiment de cafea produs in Asia, care trece printr-un proces de fabricare neobisnuit, foarte diferit de orice alta cafea traditionala din lume. Edward Cole este indragostit de gustul savuros al acestei cafele si o poarta cu el peste tot, inclusiv in salonul de spital atunci cand trebuie sa se opereze de cancer. Dar se pare ca nu cunoaste originea cafelei, iar gustul ei sublim ii este suficient ca sa o adore. Carter, colegul de salon, si mai tarziu colegul de vacanta in jurul lumii, ii spune ca “nu ar bea acest rahat pentru nimic in lume”, iar magnatul Cole nu ii intelege aversiunea fata de bautura pretioasa, care, nu-i asa, este cea mai buna cafea din lume. Si asta pana cand Carter ii da un print de pe internet cu informatii generale despre Kopi Luwak – este o cafea produsa din boabele de cafea care au fost mancate si defecate nedigerate de catre o pisica salbatica din Asia; iar procesul de digestie a animalului le da boabelor Kopi Luwak acest gust savuros. Schimbul de replici dintre cei doi prieteni este cat se poate de sugestiv, si este mai mult decat un joc de cuvinte: “You’re shitting me!” “The cats beat me to it!” Dupa care amandoi rad in hohote.

Prima oara am aflat despre cafeaua Kopi Luwak in 2003. Pe vremea aceea, Discovery prezenta niste spoturi promotionale cu istoria diferitor concepte si notiuni – pasaportul, sutienul, cafeaua, spoturi dintr-o mini-serie care se numea “Got to know”. Din spotul despre cafea, pe langa istoria si evolutia cafelei de-a lungul secolelor, am aflat si despre Kopi Luwak si modul de preparare a acesteia.

Kopi Luwak intr-adevar este cea mai scumpa cafea din lume. Un kilogram de Kopi Luwak macinata poate sa ajunga si la 1000 de dolari. In Toronto sunt doar cateva locuri in care se poate cumpara. Magazinele Pusateri’s Fine Foods din Toronto (cu doua locatii, una in downtown si una in midtown), specializate in delicatese si produse de lux, vand aceasta cafea, in cantitati mici, mai exact 4 pungi a cate 115 grame pe saptamana.

Pe masura ce ma documentam despre aceasta cafea, eram tot mai convinsa ca trebuie sa o incerc. Daca pentru unii procesul neobisnuit de fabricatie poate fi un impediment in a se decide sa o guste, pentru mine nu a fost. Cand am cautat informatii pe internet unde se poate cumpara aceasta cafea in Toronto, am gasit magazinele Pusateri’s Fine Foods. I-am sunat sa le cer mai multe informatii despre Kopi Luwak, si am vorbit cu managerul magazinului. L-am rugat sa imi rezerve o punga de cafea, si urma sa ajung acolo sa o cumpar spre sfarsitul saptamanii.

In ziua stabilita am mers la Pusateri’s (cel din centru) sa cumpar cea mai scumpa cafea din lume. L-am cunoscut pe managerul cu care vorbisem la telefon, care mi-a spus mai multe despre cafea, cum sa o prepar pentru un gust mai savuros, cum sa-i pastrez aroma mai bine, si alte detalii de acest gen. La sfarsit, inainte sa ajung la casa pentru a plati cafeaua, omul a vrut sa se convinga daca “stiu cu ce am de a face”, si m-a intrebat: “Da’ stiti cat costa cafeaua asta, nu-i asa?” I-am raspuns, zambind, ca da, stiu. Dupa care am fost servita la casa. Mi-au impachetat cafeaua intr-o punga frumoasa, si cu mare grija au ambalat-o in hartie “de matase”, ca si cum as fi cumparat un cadou de mare pret.

Cele 115 grame de cafea Kopi Luwak m-au costat $126. De-abia am asteptat sa ajung acasa in acea zi ca sa o gust si sa ma conving de savoarea sa. Si m-am convins. Este foarte buna, foarte savuroasa, foarte delicioasa. Din punctul meu de vedere, a meritat fiecare banut si merita din plin notorietatea de cea mai buna cafea din lume. Si pot sa va spun cu certitudine ca nu am baut niciodata o cafea mai buna decat Kopi Luwak. Mi-am servit si prietenii cu cate o ceasca de Kopi Luwak, si au fost la fel de incantati ca mine.

Cand ma documentam pentru acest articol, am cautat informatii despre Kopi Luwak pe Google.ro, caci eram curioasa sa vad ce cred romanii (sau daca stiu) despre aceasta cafea. Si am aflat ca a intrat pe piata romaneasca in aprilie 2010. Se vinde in localurile de lux din Bucuresti, cu 190 RON ceasca, sau se poate cumpara la punga de 80 grame, la pretul de 250 RON. Parerile despre Kopi Luwak scrise pe bloguri si la comentariile articolelor din ziarele online au fost de-a dreptul incendiare. Am lasat si eu 1-2 comentarii, dar literalmente m-am abtinut sa vorbesc prea mult despre aceasta cafea pe paginile online romanesti, cand am vazut ce controverse a starnit subiectul.

90% din cei care au comentat despre aceasta cafea nu aveau decat cuvinte de ocara la adresa ei. Expresii gen “filfizoni, fitosi, snobi care nu mai stiu pe ce sa dea banii” au impanzit internetul romanesc si erau prezente in aproape fiecare comentariu. Ca sa nu mai spun ca aceasta cafea este perceputa total eronat de publicul larg din Romania – multi cred ca e facuta din dejectii, si sa-i vezi care mai de care comentand ca “am sa produc cafea din excrementele motanului meu de acasa sa vad ce descoperire geniala fac”, sau “e plin Bucurestiul de rahat de caine, hai sa vedem ce cafea putem face sa o vindem cu mii de dolari” si tot asa. Kopi Luwak NU este preparata din dejectii de pisica salbatica (acestea se inlatura!!!), ci din boabe de cafea care trec prin tractul digestiv al animalului, iar procesul gastric da acea savoare deosebita cafelei Kopi Luwak. Inclusiv, am vazut un articol pe Libertatea.ro care scria ca aceasta cafea e preparata din excremente de pisica salbatica – si nu este asa! Autorul ala nici macar nu s-a obosit sa se uite pe Wikipedia si sa citeasca mai atent despre procesul de fabricare a cafelei. Fiind o cafea, din ce altceva poate fi facuta daca nu din boabe de cafea! Doar ca trece printr-un proces de fabricare neobisnuit. Dar perceptia romanilor este total diferita.

Cand am vazut acest gen de comentarii si reactii, am avut un impuls sa comentez si sa argumentez cum stau lucrurile cu aceasta cafea in realitate, pentru ca intr-adevar este o cafea foarte buna care merita bauta. Dar m-am abtinut, ca sa nu-mi atrag apelative gen fitoasa, snoaba, etc.

Probabil sunt putini oameni in lume pentru care Kopi Luwak este cafeaua lor de zi cu zi, asa cum este pentru personajul din The Bucket List interpretat de Jack Nicholson. Insusi Jack Nicholson a mentionat odata intr-un intreviu ca ii place foarte mult cafeaua Kopi Luwak si o bea la ocazii speciale. Din cauza pretului piperat, nu a devenit cafeaua mea de toate zilele, desi nu mi-ar fi displacut acest lucru. Dar cu siguranta face parte din lucrurile pe care merita sa le incerci macar o data in viata, si ma consider norocoasa ca am avut aceasta experienta delicioasa. Daca aveti vreodata ocazia sa beti o ceasca de Kopi Luwak, nu o ratati, si va asigur ca nu veti regreta.

Iata un filmulet cu povestea acestei cafele.

***

Pe Victoria West o mai puteti citi si aici.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

33 Responses

  1. Victoria, bine ai venit! 🙂
    Si multumesc pisicii pentru textul anterior, sunt foarte mandra de oaspetii boncafe! 🙂

  2. 2
    lotusull 

    Victoria, eu te salut si aici 🙂
    Presupun ca nu-i cu suparare, daca am sa spun ca, n-as da atatia bani pe o ceasca de cafea.
    Prima mea reactie a fot sa socotesc cam ce s-ar putea face cu acei bani. Nu vreau sa intristez pe nimeni, asa ca n-am sa scriu ce anume am socotit.
    Apoi m-am gandit cum ar fi daca cineva m-ar invita la o ceasca dintr-o astfel de cafea. Pai i-as multumi frumos pentru intentie si i-as spune nu. As prefera sa ma plimb, sa casc ochii, sa stau pe-o banca, intr-un parc, sa ma opresc la o terasa si sa beau o cafea normala ( cu lapte si cu miere ).
    Cred ca simturile mele n-au nevoie de astfel de desfatari.
    Nu cred ca e vorba de apelative gen fitoasa si cum ai mai spus tu, ci pur si simplu o chestie de prioritati si preferinte.
    Dar sigur, sigur, as vrea sa vad filmul, m-ai facut curioasa 🙂

  3. Alina, multumesc! 🙂 Si multumesc pentru invitatia de a scrie pe Oaspetele BonCafe, am fost foarte flatata. 🙂

  4. 4
    CristinaC 

    Victoria te admir ! Bravo tie!
    Cred ca o data in viata merita incercat, daca iti permiti. Eu sunt o mare amatoare de cafea buna si tot incerc diferite cafele, dar asa cum spune lotusull, depinde de prioritatile fiecaruia.
    M-ai facut curioasa si cu prima ocazie voi vizita magazinul respectiv in Toronto
    Filmul e foarte dragut.

  5. Lotusull, mersi pentru comentariu. Nu, nu e cu suparare, deloc. Si iti inteleg punctul de vedere cand spui ca n-ai da atatia bani pe o cafea. Uite eu am dat banii astia o data, dar nu stiu daca se va mai intampla in curand. 😀 Oricum, sunt bucuroasa ca am trait aceasta experienta macar o data.

    Pot sa te intreb ceva? Daca cineva de invita la o ceasca de cafea Kopi Luwak, ai spune nu din cauza ca ai avea o reticenta fata de cum e preparata, sau din alte motive?

    Cat priveste filmul, este super! L-am vazut pana acum de mai multe ori, si nu ma plictisesc niciodata. Merita vazut, si nu neaparat din cauza cafelei. 🙂

  6. 6
    lotusull 

    Victoria, nu, n-as avea reticente din cauza modului cum este preparata. In fond, o data bauta, nu e greu de imaginat traseul pe care il urmeaza :). E strict din cauza pretului. Dar, e si un dar. Daca cineva din familia mea sau cineva foarte drag, ar avea o boala incurabila si si-ar dori sa bea o ceasca dintr-o astfel de cafea, m-as da peste cap ca dorinta sa-i devina realitate. Si as face totul, fara absolut nici o tresarire si cu tot sufletul meu.

  7. Cristina, daca o vei incerca, as vrea sa-mi spui neaparat cum ti s-a parut! 🙂 Dar ma aventurez totusi sa te asigur ca iti va placea, mai ales ca esti amatoare de cafea. 🙂
    Si eu sunt o mare bautoare de cafea. Preferata (si obisnuita) mea este Tim Hortons, urmata de Lavazza si Jacobs (ultimele doua le cumpar de obicei din magazinele cu specific european din Toronto).

    Lotusull, ar fi un dar foarte frumos si apreciat pentru un iubitor de cafea. 🙂

  8. Victoria, este cel mai bun articol al tau, pe care l-am citit pana acum. Felicitari!

    Lotus, sa vezi neaparat filmul. Si sa-ti iei langa tine un morman de batiste.

  9. 9
    CristinaC 

    Victoria… o sa incerc.
    Ai incercat Dallmayr Prodomo? tot la magazinele nemtesti/ europene. Bate jacobs. E delicios de aromata. Eu merg pe starbucks cand pot alege… Tim’s e de fiecare zi. Apoi aleg diferite cafele exotice pe care le mai gasesc la Home sense/Winners. /TJ Maxx. am avut surprise placute

  10. Marilena, mersi pentru aprecieri, ma bucur ca ti-a placut articolul.

    Cristina, n-am incercat Dallmayr Prodomo, mersi pentru recomandare. 🙂
    Starbucks pentru mine e prea tare, nu pot sa o beau fara lapte, iar de obicei prefer cafeaua neagra. In schimb, mi-am facut un obicei sa beau Starbucks la Niagara, pentru ca este un Starbucks chiar la intrare in oras cand ajungem acolo, si daca vreau o cafea, ma opresc acolo sa iau.

  11. 11
    Sofie 

    Victoria, eu trebuie sa ma inscriu in lista celor cu prejudecati 🙂 lol.
    Am avut ocazia sa gust cafeaua respectiva, cu multi ani in urma … imi aduc aminte gustul sublim, dar mai puternica este amintirea gretii care m-a lovit cind mi s-a explicat provenienta cafelei respective :), cit si sentimentele/prejudecatile care s-au nascut in mintea mea in momentul in care am auzit pretul: oamenii aceia au ramas pentru mine snobi, si-atit.
    Te rog, nu ma intelege gresit, si eu m-as fi dus sa-mi cumpar 100 de grame de cafea, numai ca sa-i simt gustul, sa nu mor proasta, vorba romanului, tot asa cum ma rasfat cu alte placeri, mai mult sau mai putin costisitoare 🙂 … dar cind arunci banii pe fereastra, doar ca sa impresionezi musafirii, vecinii, rudele, cu cite iti permiti tu, asta e snobism curat in opinia mea :).
    Va mai aduceti aminte episodul acela din Friends, cind Phoebe e invitata la cina la familia logodnicului ei – Mike, si vomita vitelul servit, ea fiind vegetariana?
    Ei bine, cam tot asa am fost eu cind mi s-a servit cafeaua, si in timp ce o savuram, mi s-a explicat cum se colecteaza boabele nedigerate din rahatul de “civet”, si cit costa continutul cestii pe care o tineam cu atita eleganta in mina stinga, cu degetul mic ridicat in sus :).

    Ramin la parerea ca pentru buzunarul nostru, de middle class, Kona is the best :).

  12. Sofie, m-ai facut sa rad! 🙂 🙂 🙂 Pai eu exact asta am facut, am cumparat 100 grame de cafea (sau ma rog, 115, cat era punga la acel magazin), ca sa o gust, sa nu mor proasta. Iar cu prietenii mei pe care i-am servit cu aceasta cafea a fost o poveste diferita. Inainte sa o cumpar, am venit cu ideea sa mergem intr-un local in Toronto unde se bea aceasta cafea, sa vedem cum este, si ei au fost de acord. Tot in acele zile mi-am adus aminte de filmul The Bucket List pe care il aveam acasa, si mi-am adus aminte ca e vorba de aceasta cafea in film, l-am mai vazut o data, si m-a facut si mai curioasa in legatura cu cafeaua. Pana la urma nu am mers la vreun restaurant sa o bem, ci am cumparat-o de la acel magazin de care spuneam (n-am avut rabdare sa organizez iesirea respectiva la cafea). Cand mi-am servit prietenii, stiau cu ce au de a face, stiau cum se produce, stiau cat costa, si nu s-a mai ingretosat nimeni. 🙂 Le-a placut to asa cum mi-a placut si mie.

    Iar aia care te-au servit si ti-au spus cum e preparata si mai ales cat costa, in timp ce sorbeai din ceasca, da, aici sunt de acord cu tine, te inteleg cand spui ca sunt snobi care vroiau neaparat sa dea pe spate. Trebuiau macar sa te lase sa o savurezi pana la capat, sau sa-ti spuna well in advance cu ce au de gand sa te trateze. Daca tot au tinut mortis sa te serveasca, de ce au insistat sa-ti spuna si pretul? Pe mine cred ca asta m-ar fi deranjat mai mult decat insasi originea cafelei (in cazul in care stiam despre ce este vorba).

  13. in cazul in care NU stiam despre ce este vorba, vroiam sa spun la sfarit.

  14. 14
    andres 

    Victoria, uite am reusit si eu sa ma delectez cu articolul tau! Foarte interesant! Si mi-ai facut asa o pofta de cafea…
    Da, este scumpa, poate nu este pentru oricine, dar daca ai cum sa o incerci o data, de ce nu? Mai ales daca esti bautor impatimit de cafea.
    Intotdeauna se vor gasi guralivi, critici si asa mai departe. Dar cei care critica aceasta cafea “din excremente” poate ca sunt bautori de RedBull si vor sustine ca nu conteaza ca acesta contine taurina care stim noi de unde provine.
    As mai spune ca cu cat este mai controversata cu atat i se face mai multa reclama. Si daca romanasii nostri s-au gasit ei sa critice, atunci nu-i nici un bani. Snobi suntem fiecare intr-un fel sau altul, unii au masini ultima aparitie, au casoaie peste tot, au bijuterii sau parfumurii de milioane si exemplele pot continua. Hai sa ii criticam pe toti! 😛
    Ca si Lotus, nu as da atatia bani pe o cafea. Dar daca i-as avea (in cantitati considerabile :P), de ce nu?
    Ma duc sa imi fac o cafea!
    Andres

    PS. Bine ai venit!

  15. 15
    lotusull 

    Andres draga, acuma chiar m-ai facut curioasa in legatura cu ceva.
    Eu stiam ca taurina este un fel de acid, produs de organsimul uman, iar singura lui legatura cu taurul este ca, a fost extras ptr prima oara din bila acestui animal. Ce se foloseste in bauturile energizante este o taurina produsa in mod sintetic.
    Mai este oare ceva ce eu nu stiu ? 🙂 🙂
    zambet tie 🙂

  16. 16
    D Mihaela 

    Draga mea Alina,
    Priveste situatia cat mai simplu si mai clar cu putinta: pentru ignoranții ofuscoși (alias Neica Nimeni) boabele de Kopi Luwak au crescut intr-un copac prea inalt si au fost prea acre!

  17. Andres, multumesc, ma bucur ca ti-a facut placere. 🙂

    Lotus, uite ca invatam ceva in fiecare zi. 🙂

    Mihaela, ce dura ai fost. 😀 😀

  18. As incerca-o si eu, daca mi-ar oferi cineva. De dat banii nu as da, pentru ca nu sunt bautoare de cafea in mod regulat si nu stiu daca sunt in stare sa o apreciez in asa fel incat sa merite banii. Dar as da, cu siguranta, daca as avea, pe alte lucruri considerate tot “pentru snobi”, in genul trufelor sau caviarului. De ce sa nu iti faci o placere, din cand in cand, daca poti?
    Dar nu ma mir de comentariile din presa romaneasca. Exista si un snobism inversat, acela al saraciei si al simplitatii, si mi se pare aproape la fel de urat. Cred ca ascunde ori invidie, ori teama de necunoscut.
    Nu vad niciun motiv de scarba din cauza procesului de fabricatie. Cand mancam carnati facuti in mat, matul ala nu a intrat, la un moment dat, in contact cu excrementul animalului? Nu mi se pare mare diferenta.

  19. Catintherain, nici mie nu mi se pare mare diferenta. Si consumul de carne de porc in general — daca in Vechiul Testament se spune sa nu consumi carne de porc pe motiv ca porcul nu este un animal “curat”, ei bine, pana la urma crestinii au inceput sa consume carne de porc in ciuda acestei invataturi, si acum nimeni nu-sii mai imagineaza masa de craciun fara traditionala friptura de porc; ba chiar exista la ortodocsi si ziua aia a Sfantului Ignat, cu 5 zile inainte de craciun, cand se taie porcul. 😀

  20. 20
    Sofie 

    Victoria, imi cer scuze, n-am mai apucat sa-ti raspund.
    Nu m-am socat atit de mult de pret, cum ziceam, si eu sar uneori peste cal, cind e vorba de placeri mai mult sau mai putin costisitoare, in cazul meu de genul cartilor, pantofilor sau parfumurilor :D.
    Prejudecata, in mintea mea, a luat nastere inca din momentul in care gazda, m-a luat de brat – la propriu, si m-a plimbat prin cele 5 dormitoare si 7 bai in culori diferite … pretul cafelei a fost cireasa de pe tort :).
    Adica, inteleg sa-ti satisfaci placerile astea pentru tine personal, si eu o fac, sau pentru prieteni si rude apropiate, la care tii, sau daca ai bani de sa-i invirti cu lopata si iti permiti luxul acesta zilnic, dar asa, doar sa impresionezi cu ce-ai realizat tu in 15 ani de strainataturi, e snobism, fara nici o suparare.
    Senzatia de greata, la auzul provenientei cafelei, a fost inevitabila in cazul meu … eu sunt o persoana foarte sensibila la stomac 🙂 … ca tot a adus vorba Cat, oricit de incredibil pare, eu nu maninc cirnati :D, nici macar mezeluri, de fapt nu maninc o gramada de chestii mai mult sau mai putin gretoase, inclusiv delicatesele la moda -somon crud afumat sau sashimi :).

    Si fiindca tot vorbim de cafele aromate, sper sa nu ma injure sotul tau, dar daca tot ai dat banii pe Kopi Luwak :), eu iti recomand si La Esmeralda, sunt mai multe tipuri, eu am incercat doar “geisha” si la ea am ramas. E un pic mai ieftina decit Kopi, nu cu mult, dar, daca iti place cafeaua, merita toti banii. Eu si husbandul, amindoi amatori de cafea, ne mai dam in barci uneori cu cite o cina eleganta, pe care o incheiem neaparat cu o cescuta mica de Esmeralda, linga un paharel de cognac sau single malt :).

  21. 21
    andres 

    Lotusss!!! Ssshhhhttt!!! E ideea de baza. Red-Bull-taurina-imaginatie! La inceputuri, pe cand a aparut bautura magica, ne distram cu totii sustinand ca este o secretie a animalului cu pricina si nimeni nu era deranjat de acest lucru. Pana la urma este o secretie si daca e sa ne deranjeze, ne deranjeaza fie ca e de la taur, om, pisica… Asa si cu respectiva cafea. Nu are nicio legatura cu pisica – ca trece prin ea, e alta poveste.

    Dar na, asa suntem noi, mai sclifositi in unele privinte si mai putin in altele. 😀 Deci Lotus, nu e nimic nou sub soare! 😛

  22. Sophie, acum iti inteleg cu atat mai bine aversiunea. 🙂 🙂 Si-au etalat nu numai gustul rafinat in ale cafelelor scumpe, dar si casoaia din dotare. 😀 😀

    N-am auzit de cafeaua La Esmeralda, dar multumesc pentru recomandare, o s-o incerc.

    Mie imi place sushi foarte mult. N-am avut curaj pana acum sa incerc toate felurile; preferata mea e California roll, care e un fel de sushi pentru incepatori.

  23. 23
    lotusull 

    Andres draga, hi, hi, tac malc :):)

  24. Victoria, de azi avem un alt Oaspete pe blog, dar puteti continua discutia despre cafeaua care are atat de multi fani!
    Multumesc pentru participare si la… o grabnica revedere! 🙂

  25. Multumesc si eu Alina, mi-a facut o mare placere. De-abia astept si eu sa ne revedem. 🙂

  26. If you are willing to buy a car, you will have to get the mortgage loans. Furthermore, my mother all the time uses a small business loan, which is really reliable.

  27. 27
    Lorene 

    For the love of God, keep wrtiing these articles.

  28. 28
    xacphhzwf 

    71Wtg8 quiiyfljvndl

  29. 29
    aqviiog 

    4mJFRI , [url=http://tqltzgzbxmlz.com/]tqltzgzbxmlz[/url], [link=http://ccygevmihuto.com/]ccygevmihuto[/link], http://dcqsnoplvxlx.com/

  30. Reamxt wttttohxfryt

  31. 31
    xnsyfwfhfv 

    Ayz2O8 , [url=http://ldjrgmpfseeb.com/]ldjrgmpfseeb[/url], [link=http://gavlinusicgj.com/]gavlinusicgj[/link], http://qxezrqrozuxg.com/

  1. 32
    Homepage (via Trackback)

    … [Trackback]…

    […] Read More here: oaspetele.boncafe.ro/?p=53 […]…

  2. 33
    Auto Approve List (via Trackback)

    …Trackback: More Informations on that topic…

    […]Wow, incredible blog format! How long have you been blogging for?[…]…